Tibet – motivatie religioasa

Budismul tibetan a reinviat semnificativ de la distrugerea fulgeratoare a Revolutiei Culturale. In ultimii zece ani, a castigat milioane de noi credinciosi din elita urbana Han din toata China, alaturandu-se evlaviei raspandite printre aproximativ sase milioane de tibetani. Autoritatile chineze impun constrangeri severe asupra practicii religioase a budistilor tibetani, in special devotamentul fata de Dalai Lama, care se afla in exil, un reper si un principiu de baza pentru multi credinciosi. Prezenta oficiala in manastiri, supravegherea campaniilor de reeducare de rutina, limitele calatoriilor si comunicatiilor si reglementarile care descurajeaza religiozitatea in randul angajatilor guvernamentali si studentilor universitari, afecteaza majoritatea monahilor si multi credinciosi laici.

Cu toate acestea, devotamentul tibetanilor fata de Dalai Lama s-a dovedit incredibil de rezistent, in ciuda celor peste doua decenii de eforturi de suprimare. Multe dintre siturile religioase ale regiunii dateaza din secolul al VII – lea. Autoritatea politica si cea religioasa au fost strans legate, mai ales de cand un Dalai Lama, a inceput sa conduca platoul tibetan la mijlocul secolului al XVII – lea.

Lupta inegala a tibetanilor are valori umane cu greu de inteles pentru unii. In contextul interzicerii expunerii anumitor simboluri religioase, unii tibetani au inceput sa poarte discret „Amulete pentru pace”, care reprezinta angajamentul lor personal de a urma un set de zece virtuti budiste in viata lor de zi cu zi, si de a evita actele de violenta impotriva semenilor tibetani, o modalitate indirecta si neconfruntativa de a-si afirma valorile religioase.

Devotamentul fata de Dalai Lama in Tibet este de neimaginat, la mai bine de 50 de ani de la evadarea sa in India, in ciuda eforturilor ample ale guvernului chinez de a-l demoniza, de a-i delegitima autoritatea religioasa si de a-i forta pe credinciosi sa-l denunte.

Regimurile politice sunt greu de schimbat, mentalitatea, valorile culturale si nationale dintre popoare difera si au opinii diferite, dar cel mai greu lucru este adaptarea si acceptarea unor schimbari majore venite din partea celor dezavantajati.

Este cunoscut faptul ca modul in care gandim ne afecteaza profund sanatatea si fericirea. Dupa cum ne arata cultura tibetana, gandirea adevarata si originala este una dintre cele mai puternice resurse de energie pe care le avem fiecare, iar folosirea ei ne poate aduce un mare succes spiritual, emotional si financiar.

Surse: Jim Yardley, ” Simmering Resentments Led to Tibetan Backlash”The New York Times, march 2008/ Human Rghts Watch, „Relentless: Detention and Prosecution of Tibetans under China’s Stability Maintenance campaign” 22 may 2016/ https://freedomhouse.org