Noua lecții pentru exersarea încrederii în sine

1. Adopta o postură de încredere

Psihologul de la Harvard Amy Cuddy și alții au studiat efectele pozitive ale posturilor încrezătoare ale corpului asupra hormonilor noștri.

Căutați senzațiile de încredere și exersați să le simțiți mai mult în corpul vostru. Simte-ți picioarele pe pământ, ține-ți corpul relaxat și deschis. Gândește mare.

2. Practică Prezența

Mindfulness este dovedit că are beneficii semnificative pentru bunăstarea ta fizică și psihologică. Puteți practica mindfulness oricând și oriunde. Puteți încerca chiar acum, urmând acești pași:

  • Fii conștient de conștientizarea ta; adică începe să te observi pe tine și împrejurimile.
  • Începeți cu senzațiile corpului, simțindu-vă picioarele și burta și pieptul, brațele, gâtul și capul.
  • Observați-vă respirația curgând înăuntru și iesind, multele senzații pe care le experimentați.
  • Lasă-ți ochii să observe ce este în câmpul tău vizual, urechile tale, ceea ce aud. Poate că și senzațiile de miros și gust vor ajunge la conștientizare.
  • Treci dincolo de aceste simple senzații pentru a simți energia, liniștea sau zgomotele care te înconjoară. Simțiți-vă prezența.

3. Transforma emotiile stresante in energie

Ce inseamna asta? Un pic de stres poate fi util pentru a ne menține atenți și pentru a ne oferi energia suplimentară necesară pentru a performa. Încercați să vă reîncadrați nervozitatea ca emoție! A ști cum să te implici cu aceste sentimente în corpul tău îți va extinde prezența, mai degrabă decât să o micșoreze.

4. Exercitii în mod regulat

Exercițiile fizice au un efect puternic asupra încrederii. Exercițiile fizice regulate eliberează endorfine care, la rândul lor, interacționează cu receptorii de opiacee din creier, ceea ce produce o stare de spirit plăcută și, astfel, te vei vedea într-o lumină mai pozitivă.

Când faci sport în mod regulat, nu numai că te vei simti mai bine fizic, dar te vei simți mai motivat să acționezi în moduri care să-ți construiască încrederea în tine.

5. Vizualizează: Imaginează-ți încrederea

Închideți ochii și relaxați-vă corpul complet. Rămâneți ferm conectat la senzația de relaxare și în ochiul minții, vedeți-vă vorbind la cameră sau făcând orice activitate pentru care ați dori mai multă încredere. Permiteți sentimentelor unei prezențe confortabile să vă pătrundă în corpul și minte.

6. Oferă-ți permisiunea de a fi în proces, de a-ți asuma riscuri și de a face greșeli

Din exterior, ne gândim adesea: „wow, toți ceilalți sunt mai fericiți, frumoși, creativi, de succes, activi etc. decât mine. Pur și simplu nu sunt suficient de bun pentru a fi ca ei.” Ceea ce nu avem tendința să considerăm este că eșecul este inerent realizării și că, pentru a ne urmări obiectivele, trebuie să muncim din greu și să ne confruntăm cu slăbiciunile. Chiar și cei care sunt excepționali în unele domenii ale vieții se luptă probabil în altele.

Permite-ți să fii un învățător, să fii un novice. Ai încredere că este în regulă să nu fii perfect; de fapt, probabil că vei oferi inspirație altora în situații similare.

Când ieși din zona ta de confort și începi ceva nou, îți extinzi propriile limitări. Când finalizați cu succes ceva care este în afara zonei de încredere, vă construiți încrederea în voi.

7. Clarifică-ți obiectivele

Progresul către obiectivele semnificative personale este schela pe care se construiește încrederea în sine sănătoasă. 

Sistemul de obiective SMART oferă un ghid pentru stabilirea obiectivelor în care obiectivele sunt specifice, măsurabile, realizabile, relevante și limitate în timp. Acest sistem se bazează pe cercetări care sugerează că aceste tipuri de obiective conduc la o realizare mai mare și mai consistentă (Locke, 1968).

Când vă gândiți la ce obiective ați dori să vi le stabiliți, poate fi util să începeți mare, luând în considerare valorile de bază și obiectivele de viata . Apoi, puteți veni cu pași mici,acționați pentru a lucra în acest sens. Scrierea unei declarații personale de misiune este o modalitate excelentă de a vă oferi o direcție.

8. Vorbește bine cu tine însuți

Este întotdeauna încântător să obții feedback bun de la alții. Cu toate acestea, a căuta întotdeauna aprobarea din exteriorul tău este o capcană ușoară.

„Aproba-te pe tine însuți; fii cel care rostește cuvintele de încurajare pe care dorești să le auzi.”

Vorbește cu tine însuți cu compasiune , bunătate și încurajare. La urma urmei, cea mai importantă relație pe care o ai în viața ta este cu tine însuți – fă-o una bună!

9. Cere ajutor și oferă-ți ajutorul altora

Mulți oameni se chinuie să ceară ajutor din cauza fricii de respingere sau de a fi văzuți ca incompetenți. În culturile occidentale, valoarea mare acordată încrederii în sine este o caracteristică de baza.

Într-o revizuire recentă a literaturii contemporane, Stephen Post, șeful Casei Western Reserve University Medical School, a găsit o legătură profundă între dăruire, altruism și fericire (2008). Când jucăm un rol pozitiv în familiile, prieteniile și comunitățile noastre, ne simțim bine cu noi înșine. Simțim că îndeplinim un scop mai mare și mai semnificativ în viața noastră.